Goofy: Levenslessen van een medicijnman

“Ik zie dat hij er niet helemaal bijhoort, alsof hij zich terugtrekt, alsof hij er niet helemaal bij is” zegt een cliënt tegen me…

Goof, wil ik daar wel heen……? Naar dát wat Janna en ik van hem te leren hebben. Over datgene dat zo moeilijk is, iedere keer weer. Het lijkt alsof ik bij een leermeester op bezoek ben en lessen krijg over loslaten, over datgene loslaten dat je dierbaar is. Lessen over overgave en vertrouwen in dat oneindige dat ons allemaal omvat. 

Vanbinnen zeg ik tegen hem: ‘ik kan dat echt niet… hoe doe ik dat?!’ Goof zucht, kauwt en voegt toe…

Datgene dat onmogelijk lijkt is mogelijk, als je je hart opent en luistert.

Loslaten van hetgeen je dierbaar is, ontketent een groot verdriet, maar het breekt je hart wijd open…. Hij briest.

En nu moet ik huilen….

Een diep verdriet borrelt op in mij, verbonden met ook iets heel rijks, iets ouds dat me doet denken aan vergane tijden. Aan verloren wijsheden en vergeten leefwijzen. Deze oude pony, afstammend van een van de oudste ponyrassen ter wereld, heeft hier – logisch denk ik bij mezelf – toegang tot. Stamt af van oude tijden, van oneindige weidse velden, oude gebruiken, en nog een diepe verbondenheid met en dienstbaarheid aan de aarde.

Zijn boodschappen zijn niet te vatten in taal, in een begrijpen, het is alsof hij je raakt diep van binnen en je toegang verschaft tot de wijsheden van weleer. Het is de weg naar binnen lijkt hij iedere keer weer te zeggen.

Goof die zich langzaam terugtrekt uit het leven, in de winter van zijn leven. Zijn zijn is omhult met een mysterie. Ontdek het zelf… lijkt hij me toe te fluisteren. Het zit allemaal in jou, heel het leven, allesomvattend.

Hij biedt zich aan voor een lekkere kriebel over zijn nek, zucht en kauwt nog een keer en zakt weg in een diepe ontspanning. Het verdriet dat ik voel is immens maar ook bevrijdend. Het heelt me en opent me. Ook ik kan weer ontspannen na deze ontlading.

Goof, medicijnman

© Jubine Nijmeijer

Goofy

Loslaten is een echte uitdaging, een van de moeilijkste lessen van het leven, de paarden hebben ons op dit gebied veel te leren. We zouden het leuk vinden jou ervaring of reactie te horen, deel het hieronder met ons!

 

3 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

11 − vier =